Statiegeld op kleine flesjes

Statiegeld op kleine flesjes

Vanaf 1 juni zijn ze begonnen met het uitrollen van het statiegeld op kleine flesjes! De flesjes met statiegeld zijn te herkennen aan het statiegeld logo.

“Het doel is zoveel mogelijk, maar zeker 90 procent, van de kleine plastic flesjes die worden verkocht weer in te nemen” , zegt directeur van Statiegeld Nederland de heer Gianotten. “Plastic is een waardevolle grondstof en het is zonde als die verloren gaat. Van de kleine plastic flesjes kunnen weer andere verpakkingen en producten gemaakt worden.”

15 cent extra statiegeld op kleine flesjes

Wanneer je een flesje koopt met statiegeld erop betaal je 15 cent extra bij aankoop van dat flesje. Dat geld krijg je natuurlijk weer terug als je het flesje weer inlevert. Je kan die flesjes vanaf nu gaan tegenkomen omdat ze geleidelijk voor 1 juli overal in de winkel gaan komen.

Waar inleveren?

De flesjes kun je inleveren bij grotere supermarkten, tankstations (langs de snelweg) en op een aantal andere plekken zoals bijvoorbeeld sportverenigingen. Daarnaast zijn ze ook bezig om een aantal inleverpunten te realiseren bij NS stations.

In april 2020 besloot staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat dat ook op de kleine flesjes statiegeld moest komen. Want jaarlijks worden 900 miljoen kleine plastic flesje verkocht in Nederland! Om daarbij even een goed beeld te geven, we verkopen per jaar 600 miljoen grote flesjes. Moet je dus nagaan hoeveel kleine flesjes er in Nederland worden verkocht!

Supermarkten zijn de afgelopen maanden erg druk geweest om de inleverautomaten aan te passen op de nieuwe kleine flesjes. Sommige supermarkten gaan zelfs werken met een geheel nieuwe automaat.

Statiegeld op blikjes

Eind 2022 komt er ook statiegeld op blikjes te staan, dit gaat ook weer 15 cent worden.

Hoe ziet het logo eruit?

Het logo gaat er als volgt uit zien:

Statiegeld logo klein flesjes