Mag je door rood rijden als er een ambulance komt?

Het is een hele bekende vraag, mag je nou door rood rijden als er een ambulance, brandweerauto of ander hulpverleningsvoertuig achter je staat?

Mag je door rood rijden als er een ambulance komt?

Het is een hele bekende vraag, Mag je door rood rijden als er een ambulance komt? Of bijvoorbeeld een brandweerauto of ander hulpverleningsvoertuig achter je staat? De brandweer van Groningen heeft daar een filmpje over gemaakt om op alle vragen rond hulpverleningsvoertuigen een goed en duidelijk antwoord te geven.

Mag je de maximale snelheid overschrijden?

Nee, dit is niet toegestaan! Ook al rijd er een voertuig met gillende sirenes achter je, je moet je gewoon aan de maximale snelheid houden die geldt op de weg. De kans dat je een boete krijgt als je toch wat sneller gaat rijden zal vrij klein zijn maar volgens de wet is het officieel niet toegestaan!

Mag je door rood rijden?

Nee, ook dit is niet toegestaan! Het beste kun je wel wat ruimte maken zodat het voertuig kan passeren, maar officieel mag je niet door rood rijden om het voertuig door te laten. In de praktijk gebeurd het wel bijna altijd. Echter kan het bij een mogelijke aanrijding wel problemen opleveren bij de verzekering, omdat je je niet aan de verkeersregels hebt gehouden.

Wat moet je doen bij een rotonde?

Als er een hulpverleningsvoertuig achter je zit kan je het beste voor het voertuig blijven rijden op de rotonde tot deze is afgeslagen. Dit voorkomt dat je precies de zelfde afslag gaat nemen als het voertuig. Zie je vanaf afstand al een hulpveringsvoertuig aankomen? Blijf dan even rondjes rijden op de rotonde. Dit voorkomt dat hij straks de zelfde afslag neemt als jou.

Mag je door rood rijden als er een ambulance komt? Meer tips en uitleg is te zien in het filmpje dat de brandweer van Groningen in een video op Twitter heeft gezet::

We hopen dat we met dit artikel weer een hoop vragen hebben opgelost en een aantal goede tips hebben gegeven voor wat je moet doen als er een ambulance, brandweer of ander hulpverleningsvoertuig aan komt rijden! Maar blijf vooral rustig en denk goed na!